Sinds 1869 is er iedere 5 jaar een uniek Zangfestival in Estland (Laulupidu). Eén groot gemengd 4-stemmig koor van 25.000 zangers zingt voor en mèt een publiek van meer dan 70.000 deelnemers. De verbondenheid en kracht die hiervan uitgaat is enorm. Een onbeschrijfelijke ervaring om hier deel van uit te maken.
Van 3-6 juli 2025 is de volgende editie van dit festival. Méér dan ooit zijn ook koren van buiten Estland van harte welkom om deel te nemen. Vanuit CVF organiseren we een “actief bezoek”, als het mogelijk is:
door met een projectkoor mee te zingen als zangers in het grote koor, met een 12-tal liederen.
Ook als we niet worden geselecteerd als koorzangers: een prachtige belevenis om dit gebeuren tussen het publiek mee te maken. Klik voor een beschrijving van de Laulupidu op Wikipedia.
We worden in het traject naar Estland toe ondersteund door het Estse koor Wannamõisa Segakoor. Er zijn al sinds 10 jaar warme banden met dit koor. Ze zullen ons helpen bij het instuderen van de liederen en ons warm ontvangen bij ons bezoek.
De opzet is in 3 stappen:
- Een paar Estse liederen instuderen in mei 2024, afsluiten met een auditieopname. Op basis van deze opname beoordeelt de organisatie van het festival of we kunnen deelnemen als zangers.
- Als we worden geselecteerd zullen we de overige liederen instuderen in de periode
november 2024 – maart 2025. (we gaan nu uit van 10 repetities, de data zijn nog niet bekend) - Deelname aan de Laulupidu in Tallinn, van 3-6 juli 2025
Stap 1. en 2. worden uitgevoerd onder leiding van Gerben en onder de verantwoordelijkheid van Collegium Vocale Fryslân. De kosten liggen op het niveau dat je gewend bent van CVF.
Voor stap 3. zal een reiscommissie worden gevormd die adviezen geeft over reis, verblijf en het programma in Tallinn. De kosten van de reis zullen afhangen van de vervoersvorm die je kiest (een vliegticket Amsterdam-Tallinn v.v. ligt op zo’n €200 – €300) en je keuze voor accommodatie (luxe/sober). Het prijsniveau in Estland is wat lager dan in Nederland.
Voor nadere informatie over het project kun je contact opnemen met Kees Moltmaker.